En ny modell för betalningsvilja för läkemedel mot sällsynta sjukdomar

Den 2 maj bjöd Kommissionen för Innovativa Särläkemedel in till ett frukostseminarium på Myntkabinettet för att presentera en ny modell för betalningsvilja för läkemedel mot sällsynta sjukdomar. Ett 60-tal besökare däribland riksdagsledamöter, beslutsfattare och representanter från Regeringskansliet, andra myndigheter och läkemedelsindustrin deltog under seminariet.

Cecilia Bröms-Thell, talesperson för Kommissionen för Innovativa Särläkemedel inledde seminariet och Lars Leijonborg, f.d. högskole- och forskningsminister modererade de efterföljande samtalen. Modellen presenterades av hälsoekonomerna Freddie Henriksson och Patrick Svarvar som representerar Sanofi Genzyme och Chiesi i Kommissionen.

Modellen är en vidareutveckling av NT-rådets modell för betalningsvilja och avser att fånga fler dimensioner som kan vara viktiga för samhällets vilja att betala för nya behandlingar. Den inberäknar bland annat dimensioner såsom sällsynthet och påverkan på anhöriga.

Presentationen följdes av en diskussion med Douglas Lundin, chefsekonom på TLV och Jan Liliemark, professor farmakoterapi, NT-rådet samt Joakim Ramsberg, huvudsekreterare i läkemedelsutredningen som presenteras i höst. Barbro Westerholm (L) och Anna-Lena Sörenson (S) från socialutskottet diskuterade behovet av en tydligare process.

Se när Patrick Svarvar presenterar modellen här
Se utvalda delar från seminariet här